Wednesday, December 7, 2011

RM1,000,00 Money Drop

RM1,000,000 Money Drop
ada sesape tgk x?
memula depa lmbkkan RM1,000,000
pehtu depa bg soklan..and suruh kita letak duit dijwpn yg kita pilih
kalo salah..the money will drop..mknanya duit anda pon ilang..
ignore psl soklan..ignore psl IQ peserta yg jwb Tasik Titiwangsa terletak di negeri Perak, boleh kata Dondang Sayang dinyanyikan oleh masyarakat Minangkabau..yg boleh dgn yakin sebut Lemak Cili Api asal dr Negeri Johor..

my soklan is..

Bukan ke ini JUDI?
Kementerian x pantau ke?

Wednesday, November 23, 2011

Alhamdulillah...





its coming again!!
i'm getting older..perhaps more wiser
syukur pd Allah atas segalanya..
thank you Allah, Alhamdulillah atas segala nikmat-Nya yg tak terhitung
syukur pd mu Ya Allah..Alhamdulillah



Monday, November 14, 2011

Mempersembahkan....


taraaaa..... cantik kan... akak beli kat aeon jusco..
tgh promosi dpt 20% diskaun


Thursday, November 10, 2011

Sambung citer..kisah cuti-cuti (hari kedua..) part 1

punyalah lama amik masa nak sambung kisah ni kan..
ok hari tu kisah sampai kami makan2 di medan ikan bakar di Kuala Linggi kan?
pehtu sumer pakat kenyang..n nak balik tido..

esok paginya...
awal-awal pagi after subuh akak dh get ready with my baju renang. abg pon dah ready..
tp sebelum tu akak gi bekpes dulu..x jauh pon dari situ..dkt tpt kami tonton bola pd malam sebelumnya...
pehtu mula menalipon anak buah...hampeh sumer ke laut..tido
nampak gaya kena la kami belikan bekpes utk anak2 buah yg masih membuta itu
balik ke chalet..hntr brekpes to mereka..akak perasan..my encik suami ilang..aik td dia ada!
checking punye checking laa..dia dh terjun ke laut dulu rupanya...
and si faizal pon ada sama..katanya xleh tidor bila akak bebel suh bangun..so..dia siap2 pi terjun laut..
waktu tu..air belum surut lagi..dalam jugakla..

kami berenang dgn gembira..dalam tuh

pehtu dalam sejam lepas tu..naik la kami2 ni ke darat..nak bersiap..after this ada jalan2 ke Bandar Melaka pulak..apa on sebelum tinggalkan chalet mesti ada sesi bergmbr juga..


bergambar ramai2 dulu...

pehtu..

guys punya turn posing


and then...


gurls..yg gojes..


dah dah enough bergbr..kami memulakan perjalanan ke Bandar Melaka
cam biasa..sampai di sana kami dgn sesi bergmbr x hingat...memulakan operasi..


sesi pertama di padang Dataran Pahlawan..posing uols

pehtu kami berjalan ke arah A Famosa yg tinggal pintu gerbangnya sahaja..tetiba nampak beca!! teringin nak naik beca..kami setuju naik (except faizal and fahmi..). Masa ni akak agak sedey..disbbkn bdn akak n abg yg besar..kami terpksa berpisah beca..kesian pakcik beca nak kayuh bw kami anak gajah nih. Ok la naik beca ni ronda satu bandar..amik gbr bbyk...akak naik beca dgn ija...abg naik beca sorang2 dia

semangat akak nak naik beca gak w/pon tembam


bergmbr di red building stadhuys, melaka



bergbr depan muzium kapal, byr RM4 boleh masuk 4 muzium..ke 3 ek?


cantik kan handbag itu (en suami & adri)



fefeling tertinggal ketapi..ija cepat buka pintu!!


pehtu kami letih..sampai la ke tpt mula td di A Famosa..tapi still feeling nak naik beca juga..maka encik suami jd drebar..akak jd penumpang


ada mcm filem penarik beca kan...


bersambung lagik...byk sgt kisah n gbrnya...

Wednesday, November 9, 2011

Sabotaj? Khianat? Breach of trust...Ileak


today kan
mengalamai satu benda yg x terduga..lgsg x akak duga
selama ni akak anggap org tu sebagai kawan
secara professional akak hormat pd dia..

td
bos panggil masuk bilik
berckp ttg projek tender yg akak buat last week
katanya ada 1 syarikat bid harga rendah dr kita
terlalu rendah sampai tahap x masuk akal
akak pelik, kemudian depan akak bos buat panggilan
kemudian akak terdgr "depa bid satu site RM1,450"
dang!!!!
akak pernah info tu pd seorang yg akak panggil kawan
dia bertanya atas dasar kawan..akak jwb sbg professional
sbbnya dia bekerja dgn syarikat berkenaan
dia berjwtn tinggi..xkan dia sesuka hati jual info pd org lain
rupanya......
pdn ler dia tanya byk benda2 yg detail..tp akak x jwb coz itu luar scope akak
akak pon tahu batas mana..tp ini..aduhai
sgt la x sangka..cepat2 akak admit pd bos akak ttg hal dia yg bertanyakn info
bos terdiam..dia nak marah..akak pon terima je kalu dia hukum..tp..
Allahu Rabbi..siyes akak x sangka...akak diperdaya
ke akak terlalu stupid sbb mudah percaya pd org?
am i that naive?

Ya Allah daku mohon supaya org tu disedarkan atas perbuatannya..
Jahat sungguh dia..sbb tindakan itu akan menjahanamkan akak juaaa...
Ya Allah..siyes rasa teraniaya pulak

Tuesday, November 8, 2011

Oh no!!!

sape suka makan KFC? Me! Apart from Secret Recipe's Prawn macaroni & cheese

yummy......

KFC Hot & Spicy is my choice utk melantak mknn yg x sihat ini but now..pihak KFC buat hal lagi.. hari tu dia comes out with a few types of so- called- new taste- yg lebih delicious katanya antaranya;

oh please...i don't like it..
i love black pepper tp xmo yg ni


pehtu depa buat hal lagi..depa come out with this one

perasa curry lak..adoi mak..oh please.
i prefer ali maju restoran punya ayam goreng

ter NOW!! masih still go on


dia ckp the taste is mind blowing.. yup mmg blowing my mind..

sape punye idea yg buat resepi ini? sgt kuat rs tom yamnya..terus ilang seleraku

now to pihak pengurusan KFC...wake me up when kfc hot & spicy is back
please bring them back to me..ala ala merayu gitu

Wednesday, November 2, 2011

Cuti Cuti..suka suka..hepi hepi o yeah (hari pertama...)

assalamualaikum
menjelma semula kita di rancangan cuti-cuti suka-suka

kali ni saya dgn encik suami dgn bangganya menjadi hos rncgn cuti-cuti lokasi kita adalah di melaka..

tempat penginapan: Seraya Pantai Chalet, Pengkalan Balak, Melaka

cantik kan? of coz..

kos penginapan serendah RM 70 sehingga RM 150..of coz akak amik paling murah iaitu RM 70 sebilik. (
review..bilik bersih..xde almari..bilik air ok...sila bw toileteries)

kehadiran: 5 orang + akak and encik suami = 7 org dewasa yang marbeles + gojes (
patutnya 9 dewasa plus 2 budak kecik..tp apakan daya..xpe lenkali ok..sila bertabah melihat gbr)
dari kiri: faizal,encik suami, fahmi, adri, azie (tunang adri) and ija..er akak xde dlm gbr..coz i cameraman..

gbr di atas..selepas check di chalet..br tiba, lapor..bw mereka makan di gerai mak jah...x jauh dr chalet. kelaparan terbukti dgn pesanan berikut: pisang goreng RM3, pau 5 bijik, mee goreng sepinggan, laksa 4 mangkuk, otak-otak 10 keping..kuih kacang sebiji..air campur-campur.

acara seterusnya...of coz sesi renang peringkat tah apa2:
lihat kami sumer..ceria sungguh kan (akak maintain gojes)

kemudian akak tingat..eh malam tu nak gi makan sea food..dah la org ramai takut x cukup tempat...so akak jerit pd sumer suh naik..bersiap! Lps maghrib nak bergerak utk mkn malam..tp cam biasa..org dah biasa dok KL..punyela jenuh nak suh naik ke darat..nak piat xleh..kena bebel la..pehtu dia buat aksi bebudak..
tgk tgk camne akak x bebel?

so..after solat maghrib kami bergerak mencari tpt utk makan malam..mulanya nak makan di Umbai..tp kami di Pengkalan Balak. Perjalanan mengikut pakcik google map..katanya 49 minit. Tai kami dah lapar. sudahnya kami menuju ke Kuala Sg Linggi sajork...i bgtau depa..Umbai lenkali pegi..
tunjuk bil dulu..

Ni hasil belasahan...semasa makan malam..sempat baca bismillah tau

ini sebelum la..nampak lagi rupa ikan udang sayur and sotong

burp..alhamdulillah..licin..clear

after dat..sesi amik gbr lagik..
terujanya akak... cik ija pegang tiang takut roboh?

muka org yg kekenyangan..

pehtu kami balik ke chalet..x kemana pon..coz bebudak lelaki pakat nak tgk bola..di restoran dkt ngan chalet..mlm tu ada game Chelsea vs Arsenal (Chelsea kalah..sila bertabah), Piala Malaysia Final Negeri Sembilan vs Terengganu (NS Menang!!). akak x stay lama..badan letih..so masuk tidoooo...


bersambung...........

Tuesday, October 18, 2011

Pesan yang baik...


tadi berjalan ke blog ini. saya rajin gak ke sana. kredit to blog PakarHowTo


Kawan,

Benar katamu kubur kita memang lain-lain.
Tapi harus kamu ingat di mahsyar nanti kita akan bersama juga.

Kawan,

Benar katamu tentang perihalmu itu memang ia urusanmu.
Tapi harus kamu ingat tanggungjawab pada agamaku itu adalah urusanku…
memberi tegur tentang salahmu pada syariat itu adalah urusanku.

Kawan,

Tolong dengarkan perkiraanku padamu ini ;

Kalau lah nanti aku tidak khuatir terhadap pertanyaan Allah kepadaku di akhirat kelak…

Kalaulah aku tidak khuatir terhadap dakwaanmu di mahkamah Allah kerana mempersalahkanku kerana tidak menyeru kepadamu…

Dan kalaulah pasti aku boleh terlepas dari ancaman hari penghisaban kelak…

DEMI ALLAH yang setiap jiwa berada di genggaman-Nya, TIDAK INGIN aku mempedulikanmu walau kamu sewenangnya berbogel di khalayak ramai sekalipun.

Tolonglah fahami situasi ini wahai kawan.

Kawan,

Aku menegurmu bukan kerana aku lebih bagus.
Aku menasihati bukan kerana aku lebih hebat.
Aku menyatakan sesuatu kepadamu bukan kerana aku lebih pandai darimu.
Tetapi aku melakukan itu semua kerana ia adalah tuntutan agama kepadaku.
Aku melakukan itu semua kerana aku menyayangi mu, kerana Allah perintahkan begitu.
Aku melakukan ini semua semata-mata mahu kamu dan aku juga selamat dari azab Allah yang maha pedih.

Kawan,

Sama-sama lah kita saling mengingati. Sama-samalah kita saling nasihat-menasihati.

Semoga Allah mengampunkan setiap dosa-dosa kita. Semoga Allah merahmati dan meredhai kehidupan kita di dunia yang sementara ini.

Thursday, October 13, 2011

Hati-hati bila berjanji..

hihi..ada benarnya x?

nota: sesungguhnya xde kena mengena dgn idup ai skrg ini..juat sbg peringatan shja..

Wednesday, September 28, 2011

Tiba tiba terkenang...


motip tiba2 terkenang...
ntah..tetiba rs romantik mood lak today...

ada lagi...



kena kenang selalu kan..supaya kita lebih menghargai..ada lagi x?

lagik lagik...



Wednesday, September 7, 2011

SELAMAT HARI RAYA!!!

hihi raya paling sayu.. x dpt balik kampung coz encik suami bekerja... seminggu hadap tv.. bosan balik2 citer yg sama..
tp apa pon..akak nak ucapkan...

SELAMAT HARI RAYA..MAAF ZAHIR & BATIN



tapi kan dalam xde mood nak beraya tuh
sempat gak menyinggah di I City..almaklum org tak ramai
federal highway pon sgt tenteram perjalanan..x byk keta punya pasal
sgt mengada kan akak nih..hihi




Tuesday, August 2, 2011

1st ramadhan 2011

alhamdulillah sempat juga daku sampai ke ramadhan ini tahun..

ok..lesson for today ( i mean yesterday..coz menulis pon on 2nd day kan..)

1.
never ever skip sahur..jgn pdg rendah ttg bersahur..perut n tenaga anda bukan seperti 10 tahun lepas takat meneguk air kosong anda boleh berlarian begitu shja..now you're not that young..so jgn skip sahur..makan..minum bukan ke rasulullah kata dalam sahur ada berkatnya..

2.
utk tokey gerai di bazar ramadhan..sila pastikan rehat secukupnya..jgn kamu lebih penat dr anak2 buah..kita dah laburkan duit n masa yg banyak..jgn biarkan anak-anak buah releks..kamu bekerja teruk..no jgn jgn jgn. kamu byr upah..pastikan kerja yg mereka buat setimpal dgn upahnya..tp kita pon mesti tolong sama membantu mereka ok..depa pon penat juga

3.
sila rajinkan diri berterawih, jgn bermalasan..x larat ke masjid sila buat di rumah..no excuses..

4.
beli air mineral byk2..letak dalam peti sejuk. xmo terlebih sugar ok..x baik utk kesihatan


sekian celoteh akak utk cerita 1st day puasa

Monday, August 1, 2011

Sniff..sniff..

haip..hidu apa tuh
xmo hidu mknn ok..skrg bulan puasa

sniff..sniff..
aik menghidu lagik
no no bukan hidu mknn
ai hidu dapat hadiah awal

cer citer bebetul
citer sekerat sekerat org tak paham

ai menghidu..
x lama lagi..siyesly tanda makin jelas dan nyata
dedolu sipi2 je
bagitau la cepat2 puan..main2 lak dia

PILIHANRAYA HAMPIR TIBA..

korang boleh kesan x?
nape ek..akak leh dpt rasa2 je
sbb drama yg sama dok berulang je..
watak lain..pelakon pon of coz lain
jalan citer almost the same
mcm citer hollywood..remake to bacome a new bollywood movie
siyesly hit!!

Wednesday, July 27, 2011

wah..bersawang!!

lamanya x blogging..
sentiasa ada citer
tp bila nak menaip tu kan..otak tiba2 jd blur
kelam..kelabu..grey (eh bukan sama ngan kelabu ke?)..hazy..fog
sumer sumer la
alasan puan halimatun ni kan..kata je la malas2
dah tu xkan nak kata writer's block lak? mcmla saya ni penulis hndalan..
follower pon takat2 gitu je (tunduk2 sambil tgk jari kaki..eh pakai stokin..xnmpk jari kaki)
saya bukannya apa
last week kan ke ada meeting..tetiba boss sbt psl blogging2 nih
ada blog..aiyoh..puan ni rs tersengat la
camne bos tahu ai berblogging time opis hour? wahh terus buntu..blank
tp kan bos..ai taip x sampai 15 minit..percaya lah

tik tok....(erm otak blank semula)
-




-

ok times up..hampir 15 minit..xleh lama2 nak update blog..
kang ada spy bgtau bos..ai membuang masa berblogging time keje

tata sumer..
assalamualaikum

Wednesday, July 6, 2011

Defensive mode

kamu fikir semudah itu
mereka meluluskan dan membenarkan
permohonan kamu untuk berhimpun?
oh please...
masih tak serik ke ditipu..
masih x nampak lagi ke taktik mereka
depan kita kata lain
di belakang kita lain pula yg direncana
oh kemon la..we're not that naive


berkaitan di sini

Dalam stadium?..Alahai

sebelum ni..
cakap berdegar...nak berlarah di jalanraya
yes yes i do remember masa depa buat di tengah jalanraya
bbrp tahun dahulu

pergh i bangga..sungguh berbangga
masuk opis..buka internet
wah wah cerita ttg nya x habis habis diperkatakan

tahun ni..
nak buat lagi
gegar sana..gegar sini
ceramah sana sini buat road tour
blogger yg menyokong pon bukan main..
dgn t shirt, dgn wrist band

yang membangkang pon buat persatuan juga...
konon nak menjaga keamanan

siyesly yg lepas pon aman juga..
konperm aman kalu pihak sana x buat provokasi..
x sembur dgn water cannon..
nak berhimpun pon salah ke?
kami juga warganegara


tahun ni
macam2 perancangan dibuat
pihak sana bikin strategi menghalang
pihak sana rancang strategi nak meneruskan
tp mcm biasa, akan ada juak juak yg opportunist
tiba-tiba nak tunjuk kuasa

media everyday menghentam..yg baik suci mulia mereka sahaja
mereka yg nak berhimpun nih jahat belaka..
tiba tiba muncul dakwaan sebarkan fahaman komunis pula(?)

leh kita ni hidup di zaman bila ye..
alih2 boleh jumpa pula botol..parang kunun untuk buat rusuhan

oh please ini wayang dah lama main la..
reporter pon sama
kenkdg kesian pon ada juga

sumer ditutup mata..dipekakkan telinga..diikat tangan
dan kakinya

demi periuk nasi..xpe la kita gagahkan juga (penakut?)
tiba2 para peniaga pon bersuara..wah bukan main lagi ye
agaknya kalu 1 hari org x berkunjung ke sana
tutup terus bisnes mereka ye

dulu pon kata cmtu juga..tp sehingga hari ini bisnes makin menjadi-jadi hebatnya (dasar pengampu belaka)

akhirnya
YDPA bersuara..katanya buka meja rundingan
tiba tiba pak menteri kata..boleh buat di stadium..
jgn demo di jalan raya

aduh..
tiba tiba pengerusi kita lak kata..ok kita buat di stadium sahaja
aik sebegitu mudah?
dgn berapa ramai dr ahlinya masuk penjara
sbb pakai baju kuning semata

adus..
tetiba ku rasa semangat juang jatuh

pondan sungguh kah kita?
nak menjerit..takat dalam stadium shja?
ingat ini konsert dan perlawanan bola?

jgn mimpi la nak samakan semangat kita
dgn rakyat mesir dan tunisia sana


p/s: ye today akak marah..akak semangat tau

Tuesday, June 7, 2011

Mari berjimat

adoi..sejak akhir akhir ni
sumer benda naik ye
satu persatu naik..

mula2 depa naikkn harga gula - akak tahan sabar
pehtu harga minyak RON97 naik - akak bertahan coz keta n motor pakai RON95 je
alih2
depa naikkan tarif letrik pula - betapa akak sakit jiwa..tapi akak menahan sabar juga
kemudian akak baca paper - harga roti naik pula..akak mula ketap bibir menahan bara dalam jiwa
pehtu selak2 newspaper - harga brg harian meningkat naik juga..sayur ayam ikan..penjual kata harga sudah baru punya..akak ckp gula yg naik 20 sen..minyak petrol yg naik RON97 bukan ke lori mostly pakai diesel?
last week akak lunch di gerai..nasi+ayam+sayur+air limau suam teka berapa harga? RM5? nope itu harga 2-3 bulan lepas,,,harga baru RM7 hinggit u knw..sakit jiwa x?
cmne pak menteri leh kta..kenaikan harga xkan membebankan rakyat? dia pakai ilmu mana? sape jd sumber rujukan dia?

back to topic..camne nak berjimat
1. elektrik..bila x pakai letrik tu tutuplah suis utamanya..hatta astro pon xyah la letak kat standby mode..off terus suisnya. balik kerja baru on semula..xyah pakai aircond memadai kipas shja..apa air terjun mini dalam rumah? xyah buat dah..tutup je ms kamu tiada di rumah..membazir letrik ok.

2. air (tarif air pon naik kan?) - sblm gi kerja tuh setelah yakin bhwa tangki rumah dh penuh..baldi2 air tadahan dah penuh silalah tutup paip utama. ni akak buat..mana tahu kan ada paip2 dalam rumah yg mengalami kebocoran..air ttp mengalir..meter air pon berjln..serta wang pon mengalir keluar jua

3. astro..amik pakej yg perlu shja. bg pencinta dunia sukan EPL, Euro, La Liga, Bundes Liga, World Cup..jika musimnya sudah berakhir..just cut the channel..xyah amik amik until next season..Sukan Malaysia? ala RTM kan ada..free lagik. Astro movies? akhir2 ni citer dia byk ulang2 kan? so ada baiknya potong jer..buang duit kan..

4. brg dapur/harian ..silalah bertabah, harga mmg naik..pejam mata kuarkan je la duit tuh.cuma xyah la beli2 junk food dah..apa? cucur adabi? sila buat bancuhan sendrik jimat tuh. sila la pandai2 memilih tpt bershopping. elakkn pegi hypermart yg hebat2 , harganya mahal..sila pergi psraya borong yg murah seperti NSK, Mydin or Psraya Shuang Hin..nak beli baju baru? ada penjual yg jual baju kurung 3 pasang RM 100. Kalau tempah mahal woo..kain lagik..upah menjahit lagik. x selesa? ok la kuarkan la duit anda itu..itu duit anda terpulang

5. makan/minum ... xyah la minum air mahal kt restoran mamak..or restoran mahal..harga depa dah naik sbb gula dh naik. teh o ais RM1.50 di restoran Ali Maju..dulu RM 1.20..gula naik 20 sen sekilo..dia naikkn 30 sen segelas..jahat x?

Wednesday, June 1, 2011

Marah..




today akak hampir marah..
ai malas nak marah2..tp today akak almost nak ter'marah'
bukan sengaja ok
tp
kalau sampai hampir tahap..mmg gamat la
cmne tau akak tau akak marah
bila suara akak meningkat lebih dr biasa
degup jantung lebih laju
akak x suka nak marah2 org
selalunya akak akan marah bila ada org buat akak marah
sebolehnya akak mengelakkan diri dari marah..
marah kan sifat syaitan..

bapa akak pon jarang marah akak
tapi bising tu selalu
mak pon sama..dia x marah..tp dia garang..dia bebel..
garang dan marah mak ayah pd kita masa kecik
meaning depa sayang
kalau depa x sayang..mereka wat tatau je anak2 nak jd apa
eh jauhnya melalut
back to topic
akak marah pd org nih..
akak dah cuba tolong dia..tp dia x puas hati dgn jwpn akak
mslhnya yg ditanya tuh bukan bidang kerja akak
akak x pandai nk buat waterproofing nk tutup kebocoran
akak x pandai nk pastikan mslh electric trip dalam rumah dia xkan berulang
mana la akak pandai
akak rujuk la pada mereka yg faham..kata mereka diulang kata mereka
untuk kerosakan di dalam unit kediaman, bukan bidang syarikat akak utk me 'rectify ' the problem
itu masalah penghuni milik terbabit
bila akak jelaskan pd dia..dia marah2 kat akak
pehtu akak tegur dia jgn la marah2 kat akak
(akak x suka org meninggi suara dgn akak..allergic ok)
dia cakap dia x marah..tp suaranya boleh buat akak bingit telinga..
tu bukan marah ke? suara dah jerit2
automatic akak almost naik marah dan tinggikan suara
pehtu dia naik lagi tinggi nada suaranya
sudahnya akak letak je telefon itu
akak tak suka org tinggikan suara dgn akak..sgt x suka
ckp elok2 x boleh ke...perlu ke nak jerit2?
akak mengelak dr nak berckp dgn org yg suka marah2 nih
x kuasa..xmo kawan dgn dia..xmo tolong dia dah..x suka
astaghfirullah..astaghfirullah

p/s: dia kata akak kurang ajar..lalalala lantaklah..yg dia tuh bersopan sgt ke?


Thursday, May 26, 2011

Bila Lelaki Merajuk (encik suami)


hehehee..
apa ingat org lelaki xleh merajuk ke? xde hati n perasaan
harus diingatkan mereka bukanlah robot ye
mereka juga manusia ada hati and perasaan

kenapa ai ckp topik nih? sbb encik suami kenkadang dia majuk juga..(selalunya akak yg majuk). kenkadang akak x perasan pon apa yg leh buat encik suami merajuk.

so mula2 kita tgk apa tanda2 lelaki merajuk (setelah puas tanya si google..akak dapat kat sini)

1. Dia akan senyap sepanjang masa. Lelaki ni bukan macam kaum perempuan. Dia merajuk cool. Walaupun kita bercakap sejuta perkataan sekali pun dengan dia, jangan harap lah dia nak balas balik. Jadi bila lelaki merajuk ibaratnya kita bercakap dengan patung.

2. Tidak melayan masej. Dia akan biarkan saja masej masuk tanpa ada perasaan untuk membalasnya.

3. Masam muka sepanjang masa. Yang ini boleh buat kita sakit hati. Lagi teruk dia boleh tarik muka. (lagi buruk)

4. Hisap rokok sekotak. Memang dah parah ni. (encik suami x merokok, alhamdulillah)

5. Menangis. Ada juga ke lelaki yang merajuk menangis..? Agak susah nak terima.


so dah leh agak kan..dah tahu lelaki merajuk..apa nak buat?
tapi sebelum tuh, kena tahu nape di a merajuk..

antara sbb lelaki merajuk mengikut survey dalam pakcik google..
1. Cemburu
2. Dia x dapat apa yg dia nak

3. Dia rasa ada org lain yg lebih hebat dari dia di mata kita (lebih kurang mcm nombor 1 kan?)

so dah tahu nak sbb dia merajuk, cmne lak nak pujuk?

mcm2 cara sbnrnya nak pujuk lelaki nih, tp ni antara yg akak buat untuk pujuk encik suami

1. Minta maaf (walaupon tatau apa salah kita..kita say sorry dulu almklum suami isteri kan, mesti ada salah kata..silap sebut, salah tingkah)

2. Taip lirik lagu cinta2 sms kat dia..or print ala2 surat cinta (siyesly akak buat nih, antara lagu pilihan Faizal Tahir- Hanyut, Andra & TheBackbone- Sempurna)

4. Masih simpan lagi gbr2 saat bahagia kalian? sila keluarkan dan tampal gbr berikut merata tempat dalam rumah, kat peti ais, pd almari baju. Tulis ayat2 cinta sekalik (siyeslya akak buat). Kat cermin2 dalam rumah sila tulis I LOVE YOU guna lipstick..so dia akan senyum sendrik ingat kat kita..(org lelaki pon suka dipujuk tau)

3. Laksanakan tugas cam biasa, jgn mogok2 (ni utk para isteri shja), gosokkan baju kerja, sediakan makan minum dia cam biasa..jgn nak memujuk, awak lak yg merajuk..lgsg communication breakdown

4. Mengadu dengan Allah. Jgn libatkan org lain, tp kalu perlukan org nak dgr luahan xpe..jgn cuba2 suh mereka mencorakkan rumahtangga kita. Aib suami kena jaga..sudahnya mengadu dgn Allah sahaja..

5. Biarkan lelaki itu pujuk hatinya sendrik..bagi hati panasnya reda sendrik. (Note: jgn terlebih memanjakn..ello kita pon byk kerja lain ok)


Monday, May 16, 2011

Cantik ke ?

xde la besar n berat mana pon masalahnya
kecik je
cmni,

opis ai skrg ni mewajibkan pemakaian uniform opis every monday
today monday (16/5/2011) dh start la mknanya
masa fitting baju dulu
ai awal2 amik baju uniform lelaki
motip? coz baju uniform ponpuan..baju fit, nampkkan bentuk badan (ai tembun n rimbun)
so bila dpt bajunya..ai amik uniform lelaki. saiz XL (akak x secret2 pong)
balik rumah tunjuk pada encik suami
dia ckp, syg xleh pakai baju nih..
ai pelik..napenya?
encik suami menjwb, baju ni mmg dh longgar tp betul2 atas punggung (actually 2 inci bwh punggung...motip menjwb ckp suami dalam ati?)
ai pon..ooooooooooooooooooooo (kepala angguk2 cam belatuk)
so alkisahnya akak pon meronda la shopping kompleks mencari cara pemakaian sesuai untuk uniform ku ini..
perlu diingat baju ini failed dr pdgn suamiku dr segi labuhnya (encik suami suka kalu ai pakai baju t shirt labuh sampai lutut kalu di luar rumah...tp kalau kt rumah?..err..next topic!!)
sudahnya ai x menemui apa2 pon untuk dipakai bersama dgn uniform tersebut

cmne ek?

Wednesday, May 4, 2011

Sembang sembang fesyen tudung...

ni sbnrnya nk mengomplen skit..
ai ni suka sgt2 menshopping ok..siyes ni x caya tanya my hubby
last 3 months ai shopping 3 biji henbeg (all bags harga bwh RM 70)
tapi topik today bukan la ttg handbag
tapi tentang tudung..

haaaaaaaaa...kan ke skrg ni glemer tudung yg men sarung terus tuh
xyah sibuk2 nak pin bagai cam tudung bawal tuh kan
juga bukan tudung jenis shawl panjang itu yg ni jenuh akak try...x pandai2.. sampai ada org buat buku kan ttg cmne nak pelbagaikan cr feseyn pemakaian tudung sebegini (akak x beli tp akak sempay skodeng kat MPH ..tgk dalam buku senang..tp buat sendrik x jd cantik cm buku tu buat..hampeh)


apsal dia pakai cantik ek? nampak easy je

skrg nih akak nak komplen ttg tudung jenis sarung tuh..apa namanya ek..
ala jap akak tepekkan gbr sat


cantik kan? akak suka nih

ok ok so apa yg komplennya? apa yg x puas hatinya?
siyesly bila kita jalan2 kt kedai nan berlambak jual tudung cmni kan
sumernya takat atas dada..yg cantik2 sumer tudungnya senteng
kenkadang akak rasa nk marah oengeluar tudung cmni tau
dia menyalahi akta memakai tudung sebenar..betul nih
kan ke Allah perintahkan dalam surah An-Nur..wanita wajib melabuhkan tudungkan sehingga menutup dada..so now most kedai tudung jual tudung nan cantik..sumer takat atas dada..dalam setengah jengkal sampai tengkuk..

no no no akak x marah sape2 yg pakai tudung sebegitu
itu terpulang mereka..plus akak tahu..mereka tahu yg cara pemakaian tudung ..but i will not judge them becoz of style tudung mereka..kenkdg bukan salah tudung..tp mereka singkatkan tudung berkenaan..its up to them utk mentafsir tutup aurat yg sbnr bagaimana

semalam akak pegi jalan2 kt area kedai jual tudung di Carrefour Wangsa Maju..mmg mereka ada jual tudung yg labuh menutup dada..tp failed bab kaler..sumer kaler kusam and lesu..aiyoh..apakah mereka fikir..yg bertudung labuh tutup dada itu buta dalam berfesyen sehingga nak menjual tudung yg kalernya sgt x menarik di mata..cuba la kuarkan tudung tu kaler soft pink..soft green...light hijau pucuk pisang..kaler warna2..ello cantik tau..akak nak beli

akak sgt x puas hati ok..

Thursday, April 21, 2011

MENGELUH


"MENGELUH"

hari ini sblm kita mengatakan kata2 yg tidak baik,
FIKIRKAN TTG SESEORG YG TIDAK DPT BERKATA-KATA SAMA SEKALI.

sblm kita mengeluh ttg rasa dari makanan,
FIKIRKAN TTG SESEORG YG TIDAK PUNYA APAPUN UTK DIMAKAN


sblm anda mengeluh tidak punya apa2,
FIKIRKAN TTG SESEORG YG MEMINTA-MINTA DIJALANAN.


sblm kita mengeluh bahawa kita buruk,
FIKIRKAN TTG SESEORG YG BERADA PD KEADAAN YG TERBURUK DI DLM HIDUPNYA.


sblm mengeluh ttg suami atau isteri anda,
FIKIRKAN TTG SESEORG YG MEMOHON KPD TUHAN UTK DIBERIKAN TEMAN HIDUP.


hari ini sebelum kita mengeluh ttg hidup,
FIKIRKAN TTG SESEORG YG MENINGGAL TERLALU CEPAT.


sblm kita mengeluh ttg anak-anak kita,
FIKIRKAN TTG SESEORG YG SGT INGIN MEMPUNYAI ANAK TETAPI BELUM ADA REZEKI ANAK.


sblm kita mengeluh ttg rumah yg kotor krn pembantu tidak mengerjakan tugasnya, FIKIRKAN TTG MEREKA YG TINGGAL DI JALANAN.

dan di saat kita letih dan mengeluh ttg pekerjaan,
FIKIRKAN TTG PENGANGGURAN, ORG2 KURANG UPAYA YG BERHARAP MEREKA MEMPUNYAI PEKERJAAN SEPERTI KITA.


sblm kita menunjukkan jari dan menyalahkan org lain,
INGATLAH BAHAWA TIDAK ADA SEORANGPUN YG TIDAK BERDOSA.


dan ketika kita sedang bersedih dan hidup dlm kesusahan,
TERSENYUM DAN BERTERIMA KASIHLAH KEPADA TUHAN BAHAWA KITA MASIH HIDUP.


SYUKUR ALHAMDULILLAH.

Friday, April 15, 2011

Terharu..

semalam ai amik cuti half day
menemankan ayah..
my giliran utk hantar ayah gi fisioterapi..
sambil2 tu belajar cmne nak wat fisioterapi nih
balik rumah leh praktis..lagi cepat ayah pulih..kan kan kan

smlm sambil2 arahkan angkat kaki pelan2
tarik kaki pelan2..kedengaran la ayah agak manja
aku rasa yg paling bising dalam bilik rehabilitation tuh kami berdua la
siap dgn gelak2 lagi..

and then tetiba ada sorang pakcik menegur ayah..
bertanya adakah daku nurse di situ...ayah kata "this is my daughter, datang buat fisioterapi with me, balik nanti dia boleh buat lagi"
aku tersenyum je..kemudian ayah bangkit utk wat aktiviti stretching..
tetiba pakcik tu berckp dgn daku
"I think your relationship with your father is really close,"
wah pakcik tu spekang you, i pon balas (ceh cam berpantun)
"Not only me pakcik, all in our family is like that,"
aku tgk pakcik tu..matanya cam bergenang..suaranya ada nada sebak..
"Anak saya doktor, sekalipon dia x pernah jenguk saya,"
"Isteri pakcik?" tanyaku pantas..
Pakcik tu senyum kat aku, "dia pegi bercuti," lemah je suaranya..
wah pelik sungguh..anak doktor..bapa sendrik x jenguk..kata merawat pesakit kan
lebih hebat isterinya..siap pegi melancong lagik
Aku terdiam..tatau nak jawab apa dah..takut salah kata..

Pakcik tu sambung lagi "When i look at you with your father, saya rasa marah..bukan saya marahkan awak, saya marah pada anak saya, kenapa dia tak jaga saya macam awak jaga ayah awak?"

oh terharu sungguh rasa hati..kemudian nurse datang bawa dia pi stretching session..ai pon pelan2 pi mengadap ayahanda..siyesly bergenang airmata den. Ai pikir baik2, biar kita tak kaya..asal kaya budi bahasa..biarpon kita x senang lenang..at least kita jaga ahli kelurga kita walau susah ataupon senang..

Friday, April 1, 2011

hUMANG AIH...

aiyoh..bila terdengar berita td..ai tatau nak describe cmne my feeling
yg pasti kepala tergeleng-geleng pehtu nak tergelak pon ada gak..

ok kisahnya cmni..
my grandma turun ke kuala lumpur nan terchenta ini
melawat my abah yg admit wad sbb mild stroke (dear abah..kan org dh pesan air gas is bad for you..yg diteguk gak COKE tu nape..)
kata wan.."padanlah dah 2 hari xleh tido..hati x sedap je..rupanya dak amat sakit,"
utk ai yg dah kenal wan berpuluh tahun..mmg itula ayat yg wan ai akn kuarkan stp kali ada benda terjadi..kami cucu-cucu layankan aja...

so dats not the main issue here, td ai calling my mum bertanya psl abah..alhamdulillah abah dh beransur pulih..tp my mum told me a story about my grdma..dia pelik masa nak memesan sarapan pagi tadi..lidah wan keras..nak sebut roti canai pon xleh..my mum risau la..pehtu diselidik punye selidik..
rupanyaaaaaaaaa...wan dah berhenti makan ubat hospital lama dah..dia makan vitamin..ai dunno which vitamin la..but confirm MLM nih..yg claim x perlu makan ubat doktor..hanya telan je vitamin tersebut..maka ubat doktor leh dilupakan..
pergh..sakit ati tak? bila diselidik lagi sape yg suruh..rupanya my beloved makcik...sbbnya dia kata..ubat hospital wan tu mahal sgt..

excuse me..duit utk ubat hospital tu langsung x guna pakai duit my makcik..tu duit my grdma sendrik..satu lagi..doktor dah pesan WAN XLEH PUTUS UBAT TUH..DIA ADA MSLH JANTUNG..

isk rasa nak tergelak pon ada...mmg x salah la nak mkn vitamin tuh..tp as a supplement..bukan sbg main uabt nak ubatkan penyakit..hangin abah bila tahu perkara ni..dan2 terus pi marah my makcik sbb pandai2 jadi doktor kan..

aduhai..macam-macam perangai manusia

Thursday, March 31, 2011

Feeling feeling..cengeng? Huh

ntah nape tetiba akak sebak..
isk cengeng lak pulak ai lately
last 2 days..akak dgr lagu Where is The Love nyanyian Black Eye Peas pon
airmata leh mengalir..tah apa2 kan
mula2 akak ingat mata masuk habuk ke..almaklum dgr ms tgh drive keta kan
so balik tu akak dgr lagi lagu Where is The Love tuh..wah..otomatik
airmata mengalir...aiyoh..

tapi akak tetiba jumpa this quote

see..see ayat tu kata akak normal and alive coz crying..so akak bukan alien la
i suspek..hormon akak x stabil..abaikan
mari kita kuatkan semangat ok..kerja siapkan..positifkan pemikiran..

Monday, March 28, 2011

Banyak yang aku nak citer...

kebelakangan ni byk benda berlaku..
tapi kan...
aku sedang mengalamai apa omputih kata..writer's block
mcm la diri i ni writer hebat kan..pdhal diri cuma blogger picisan

byk benda aku nak citer..
aku nak citer psl bowling tournament my company..yes i'm d organizer
aku nak citer psl apa yg terjadi pd diri aku
aku nak citer psl kaki aku yg lebih seminggu masih sakit..jalanku masih terhencot..
aku nak citer..aku nak citer..byk benda aku nak citer
tapi kan..itu la
aku blank..aku leh citer tajuk je..
detail aku xpandai citer..
cam gbr ni ckp la

Friday, March 11, 2011

SMS rambang...

sila tgk betul2..ini ttg sms ok..bukan another 's' itu

ok back to story..kisahnya terjadi semalam lah ni. sementara menunggu encik suami sudahkan solat maghribnya..i bersiap-siap berdandan (berdandankah?) nak pergi rumah my in law..kesahnya terserempak kat pasar malam..pehtu berjanji nak singgah ke rumah after maghrib..

ye..ye..rumah my mertua amik masa 5 minit perjalanan naik kereta..
rumah my parents? 30 saat jalan kaki..hahahahahhaa
kisah berjodoh dgn org satu taman la ni

ok2..sorry melalut..balik pd kisah sms kita. dalam menunggu encik hubby bersiap..i dpt satu call..bila kuangkat..sore org lelaki kedengaran..pehtu dia letak tepon..so i assume yg itu adalah salah nombor..tup tup tetiba..sms tone berbunyi..

sms rambang: Hey..may I know u? :) u can call me zack btw

wah sapekah? tetiba shja nak ber'kenal'2 an dgn ai pulok..
tetiba encik suami dok sblh and baca dat sms..i have nothing to hide..silalah baca encik suami..i setia ok. i lebiu..
encik suami bertanya sapekah...loh manala ai kenal..ada jeles nada suaranya..ecececececce

so ai pon jwb la sms tu

my sms: not interested.

clear kan my sms..menyatakan ketidaksudian ai pd sms rambang itu?
alih2..bunyi balik my phone

sms rambang: Alaaa whyyy? Can't we be friends?..:)

tgk..tgk degil tak si zack empunya sms rambang itu...terang bersuluh lampu stadium..i xmo..x hingin..x sudi nak kenal2 dgn dia..x kuasa nak buang masa

so ai pon jawab

my sms: saya dah tua..dah ada cucu pun. umur dah 73

nampak umur 73 tuh..usually dalam bhsa MIRC..kalau dak2 lelaki yg gatai2 nak kenal tuh kalo tahu umur pompuan dah senjakala tuh for sure x sms dah..but si zack empunya sms rambang ini adalah jenis yg x paham mesej direct..dan indirect..x faham bahasa kiasankah? dah ckp direct x berminat..pon still nak sms lagik..choiii

sms rambang: Lol haha. Foinee. :) jgn ahh mainmain. nk knl pun xley. Sobs. What's your name?

isk ketegaq sungguh

my sms: Mohd Nor

isk ketegaq sungguh, ai bg my encik suami punya nama..mesti dia faham maksud yg i x berminat kan...

sms rambang: Hihi stylo Hmm yelah yelahh. Thank you yeh


alhamdulillah syukur, faham pon mesej yg org x berminat. encik suami jgn jeles2 ok..i lebiu...your name is after Allah and Rasul..pehtu nama you nomot 3..xde org lain dah..betul ni..x tipu..percaya lah..(sila nyanyi la ala Dato' Siti Nurhaliza).

nota hujung ibu jari kaki: tah apa-apa org yg suka2 dok sms rambang nih..dah xde keje kot..pegila cari aktiviti berfaedah dr dok wat keje tah apa2 nih.





Monday, March 7, 2011

Ada 3 kisah..

ai suka baca kisah org, pengalaman org
buat ai terpikir sorang2..what will ai do..if i'm in their shoes

kisah 1 (kisah benar nih)
kisah seorang mak..ada anak 2 org..16 tahun bertahan dlm perkahwinan
sang suami ni tegar ganja..suh ulang alik masuk rehab centre (wah rehab..sila feeling hollywood ala-ala lindsay lohan). dulu2 dia nak berpisah..anak2 merayu suruh bertahan..tunggu sampai mereka bersedia..so sang ibu ni bertahan..
pd suatu hari selang beberapa tahun kemudian..anak beritahu sang ibu.."ok mak kami sudah bersedia,"
maka sang ibu mula memfailkan notis tuntut cerai..
tiba2 suami yg penghuni tegar rehab centre berubah menjadi naga!!..depan kaunselor..dialah malaikat..
pdhal hakikat..dgn basikal anak dicuri..dgn kereta isteri dicalar..tayar kereta ditobek..wiper dipatahkan..itu belum lagi kisah dia menendang si isteri naik motor dgn anak2 pulang dr sekolah..serang and maki hamun anak kat sekolah..malu si anak
gila kan sang bapak itu
alih2 tiba2..family sang suami menunjukkan diri blaming segalanya atas diri ibu
konon ibu tak pandai jaga rumahtangga..wahh..selama 16 tahun..xde sape bertanya khabar diri sang isteri dan anak2..walaupon tahu yg si lelaki pengunjung setia rehab centre...langsung tak ditipkan belanja..utk sang anak dan isteri..konon rumahtangga kamu..pandai2lah menjaga..bila dapat notis dr peguam..semua tunjuk diri dialah pembela keluarga..
nape ek cmtu?
yang paling sedih..sang isteri dimarahi pegawai pejabat agama..balik2 suruh berbincang..aduhai..sungguh kesian
kalau aku kat tpt dia cmne ye..isk na'uzubillah..aku tak mahu Ya Allah

kisah 2 (ye ini kisah benar juga)
dia wanita cantik..lemah lembut..rasanya ilmu agama cukup..
tp..
dia bercinta dgn suami org..
aduhai..kenapa sahabatku sayang? bila bertanya..serius? dia serius..
sanggup..aduhai..
lantas ku katakan padanya "sila berfikir sehabis mungkin.."
aku tahu dia bijak dalam berfikir..kerjayanya hebat
tp itulah..selalunya bercinta ini..payah nak dijelaskan lojiknya perasaan itu
apa org kata? cinta tak kenal siapa..hadir tanpa dipaksa (nyanyi ikut cara Aris Ariwatan ok)

kisah 3 (baru saja terjadi nih)
sang anak nak buat kenduri..so..jemputla ibu di kampung..
maknya seronok la..almaklum leh jumpa cucu2..leh sembang dgn anak menantu..
rupanya..lain..dikerah si ibu membantu dlm urusan kenduri kendara..
apa yg x kena dibentak2 sang ibu..
cucu-cucu yang buat bising..si nenek yg kena marah..logik tak?
apa dia fikir mak nya itu pekerja kah boleh dibentak2 sebegitu rupa?
kecik hati sang ibu..sampai hati
wah..kalau aku pon ada di sana..mmh aku sound tepat pd sang anaknya..
pedulikla jika dikata tak beradab..
kecik hati sang ibu..mula nak mengmas beg nak ke rumah anak yg lain pula..
aduhai..kesian sang ibu

so..
itu je la cerita ai utk kali ni..
kisah isteri..
kisah wanita..
kisah ibu

mak..ai lebiu...

Wednesday, February 23, 2011

SMS..

Semalam dapat sms..

my old fren (miss you dear) hantar sms

sms berbunyi " Hi haley (yeah itu nama glemer ai ok..sila jgn gelak), kelakar x __________ pegi tgk super junior? ` apa khabar? Assalamualaikum."

sweet je sms tuh..lama dah x sembang ngan dia
sgt lama..salah diri sendrik gak..lupa kat dia..kesian dia..siyes x lupa..coz ai rajin jengah blog dia..bg ilang wendu..huhu

ok..balik to topik utama..
sapekah super junior? itu soklan pertama akak terpikir..
jom kita tanya pakcik gugel
pagi-pagi masuk opis akak terus ask pakcik gugel..
hasilnya

Super Junior (Korean: 슈퍼주니어), often referred to as SJ or SuJu (슈주), is a boy band from South Korea formed by SM Entertainment in 2005. With a total of 12 members, they are one of the largest boy bands in the world. The group consists of Leeteuk, Heechul, Yesung, Kangin, Shindong, Sungmin, Eunhyuk, Donghae, Siwon, Ryeowook, Kibum and Kyuhyun. The former Chinese member, Han Geng, was chosen from three thousand applicants via auditions held in China by SM Entertainment in 2001.[1] As of 2010, only 10 members are active, due to Han Geng leaving SM Entertainment, Kangin's leave of absence for mandatory military service and Kibum's pursuit of an acting career.[2] However, the other members have insisted that the three are still part of the group.[3][4]


uish ramainyaa....

so ni sape solonya? heheheh dulu masa awal tahun dulu astro ada la tunjuk salah satu konsertnya..mak aii ramainya..

akak bhgn k-pop sumpah akak x kenal..sebut la nama saper pon ai x kenal..
tp kalu sebut drama tahun 2000 - 2009 tuh..akak taula sikit2
naper x caya? siyes nih..akak mmg minat drama korea tau..siap hembus hingus tahan sedih..

akak minat giler citer
1. Full House
2. All in..
3. My Lovely Samsoon (pergh habiskan whole story in 1 night..giler marathon)

ni kira top 3 la..yg lain2 tuh ada gak tp ingat2 lupa..hehehehehe

so, to my dear fren..i knw u really minat k-pop band..selamat menonton konsert ok..
jgn lupa belikan ai ole-ole tau..
full details citer psl konsert itu..

btw: g dgn sape ye? mahal x tiketnya?

Wednesday, February 16, 2011

Niat di hati...

hajat nak bercuti..
sakan merancang..
tepon mak..jom gi cuti-cuti
ok..sumer konperm..mak ayah..angah..encik suami

nak tahu tak ke mana hajatnya akak nak cuti tempoh hari?
ke sini..
cantik tau..siap mimpi2 lagik

isk..gbr ni x seberapa la pulak..jap2 akak paste kan lagik

you see the water..clear crystal lagik kan..
pergh akak siap mimpi2 lagik
alih2..lagi satu hari nak pegi..sedara tepon
jemput kenduri kawen kat cagar perah sana...huwaaaaaa...meraung tau
sadis rasa hati..tp xpe la nak wat cmne kan

but..
niat hati nak tgk laut masih menebal ok..
akak paksa gak encik suami bw akak g tgk laut..
tau tak dia bw g mana?
laut la juga..dalam malaysia je
jap2..akak paste tpt akak g holiday itu hari


ye para hadirin sekalian..akak bercuti di pengakalan balak, melaka..
dalam hati mengomel gak la..
ok la xpe la..
kalu nak banding ngan satun, thailand yang pantainya bersih putih..
mmg pantai pengkalan balak ni..agak ketinggalan la
tp ok la..boleh la..janji laut kan..kata encik suami (nada memujuk)

dalam mengomel tuh..akak bantai gak mandi sampai 3-4 jam
walaupon org kata..airnya x bersih..alhamdulillah tpt akak pegi tu..ok je..
cuak gak takut2 kalu ada kandang oink..oink berhampiran..xde pulak..alhamdulillah

kedai makanan berlambak depan chalet..chalet yg akak pegi 1 malam RM60
oh ye kedai makan palaing best...kat area sini is Kedai Makan Kak Jah (kedai warna hijau)..sape2 nak berkunjung ke sana jgn lupa order rojak buah..pisang gorengnya..mmg marbeles..siyes ni akak x tipu

p/s: akak ttp nak gi satun gak..lenkali la, satu hari nanti