Monday, May 3, 2010

Day 1: buka kedai

huhu..
alhamdulillah perancangan selama berbulan-bulan campur
takut takut nak buat sendrik
akhirnya menjadi!!

now ai n cik abang dah buka gerai..(ops bukan kedai ok..ikut kemampuan)
kami meniaga Roti John!! (dengan kembang idung kata..intinya akak wat tau)

ketahuilah cabaran nak buka kedai ni memang besar..kan iwa kan
dengan bajet
dengan persediaan mental fizikal
dengan wat test market dulu
dgn usha tempat nak meniaga lagik (ini pon amik masa 2 minggu)

at last alhamdulillah, dengan bajet yg kami ada
menjadi gak usaha kami
itu pon setelah hantar sample-sample untuk di rasa
ke opis akak, ke tempat kerja abang, jumpa adik bongsu den (ni tukang kritik paling kuat nih)
at last menjdi juga

Sehari sebelum buka kedai:
Proses nak wat inti dh berjalan pd 1/5/2010. kerah tenaga Hana and Acik (kawan Hana), jadi tukang kupas bawang..huwa huwa (akak? jd akauntan..keh keh)
checking peralatan, kuali check, kerusi? check! sumer peralatan dah siap
kecuali 2 benda besar, payung meniaga & meja meniaga (huwaaaaa)

Day 1: Hari nak meniaga

Start masak inti jam 9 pagi. Abang pesan wat inti ayam je (ok)
Jam 9.45 pagi, inti dah siap masak masuk dalam bekas
Jam 10.30 pagi, g rumah bonda jumpa anak buah den Mohd ALif (apakah kaitan?)

Jam 11 pagi, kuar membeli barang penting
Tempat no 1 kami g adalah supermarket NSK (harga murah woo Jeko and Kepo xleh celen, Apa? Gergasi? sori itu jauh dr tempat akak), beli barang keperluan yg lain untuk back up

Jam 12.00 t/hari, kami membeli payung dan meja!! huhu
barang cmni penting akak beli last minute..hehe meja and payung cantek x?

Jam 1.30 petang, abang ajak ke Ukay Perdana
katanya nak beli lampu untuk pasang kt kedai (kami guna mentol yg disambung ke bateri keta..wawawa)

Jam 3 petang sampai rumah, penat woo tetiba abg wat permintaan,
"Sayang, buat jugaklah inti daging boleh kan?" apa nak jwb? buat je lah. Tapi akak ckp bawang x cukup. DIa kata buat je apa yg ada..adeh
Jam 3.30 inti daging siap (buat sesuka rasa, bahan x cukup)

Jam 4.00 tgk langit, dah mendung cam nak ujan je gayanya

Jam 4.30, ujan rintik-rintik (dah risau)
Jam 5.00 petang angin bertiup kuat, masa nih akak tgh set up gerai
Jam 5.10 petang hujan lebat dengan angin kuat ( hati sedey tapi tahu mesti ada hikmah kenapa Allah buat camni, ujian sabar sabar)
Jam 6.00 petang ujan dah slow
Kuar keta sambung set up gerai, adik-adik ipar dtg nak membantu..(hati suka!!)
ops ada lak drama petang ahad (abaikan..aku malas nak layan)
Jam 7, siap setting gerai

Jam 7.30 pelanggan pertama!! my brother order 2 roti john (suh hntr rumah lak tuh ceh!!)
ramai org tgk je, sbb baru buka kan..adik2 ipar tetap menemankan..(huhu syg korang)
akak memasak untuk trial edition, tak rasa lagi inti yg akak masak td!!

muka hepi, sebab edisi memasak menjadi..yeahoo!!

ini toke kedai..

alhamdulillah menjadi juga impian somi den
ujung hari kami dapat jual 10 biji Roti John ok

nota to toke kedai: Esok buka kedai awal tau!!

2 comments:

Mami Booluck said...

salam dear...lama benar kita tak calling2..kalu dulu boleh cakap free selang sehari..nangis pon dgn dear..
skrg ni byk benda remeh yg jadi alasan..but iwa still loves u..ikhlas =)

Tahniah sbb diam2 dah jadi tauke!!
patotla diam takdak entry..sibok kupas bawang rupanya..=)
agak2 boleh tak iwa nk rasa roti john tu kat sini???malasnya nk p makan kat bawh payung tu..hahhah lawak aja dear..insyaallah panjang umur iwa mesti akan sampai sana mcm dear sampai sini..

dear,nk meniaga bukan mudah..dah meniaga pon lagi tak mudah..tapi,sebb dalam hidup ni takdak perkara yg mustahil kn??
doa iwa semoga dear tabah dn kuat..kuat sekuat2nya...

we meet again..walau mungkin cuma di angin lalu..

GOOD LUCK TO BOTH OF U =*

me,myself and i said...

wahhh..lama tak dengar berita, tetiba dah jadi bisness women..bagus la tu matun...tahniah.....
mula mula, berniaga gerai dulu, nanti bukak kedai dah bukak kedai buat la franchise laks...